VASİLOPİTA

 


Selam.

bu yılbaşında kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir çörek/kek reçetesi paylaşmak istedim.

Yunanistan'ın yılbaşı lezzetlerinden bu çöreğin içine demir para saklanıyor, para kime çıkarsa o yıl ona şans getirdiğine inanılıyor.

Diğer adı da şans keki olan bu lezzeti not edin derim 👌 sevgiler..

MALZEMELER  (250 ml bardak ile)

  • 200 gram oda ısısında tereyağı
  • 3 büyük yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı süt
  • 1 portakalın suyu
  • 1 portakalın kabuğu (rendenin ince kısmıyla rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 2 parça dövülmüş damla sakızı
  • 1 çay kaşığı kadar muskat rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 silme su bardağı un

ÜSTÜNE: pudra şekeri


HAZIRLANIŞI
  1. yağı ve şekeri mikserle krema kıvamına gelene dek çırpın, yumurtaları ekleyip tekrar çırpın
  2. portakal kabuğunu, suyunu ve sütü ekleyip çırpın
  3. kuru malzemeleri de eleyerek karışıma ilave edin, spatulayla alttan üste doğru homojen bir şekilde karıştırın
  4. yağlanmış orta boy, yuvarlak kalıba dökün ve düzeltin
  5. güzelce yıkanmış, temizlenmiş demir parayı hamurun herhangi bir kısmına batırın (koymak istemezseniz bu kısmı atlayabilirsiniz)
  6. kalıbı fırına verin 180 derecede yaklaşık 40-45 dk pişirin (kürdan testi uygulayın temiz çıkıyorsa pişmiştir fırından alın)
  7. vasilopita'yı kalıbından çıkartıp servis tabağına alın ve soğumaya bırakın
  8. soğuyunca üstünü pudra şekeri ile kaplayın, dilediğiniz gibi dekore edebilirsiniz
not: tarif instagram yıldızdan sayfasına ait, ben malzeme miktarlarında değişiklik yaptım

Yorumlar