ÇAVDAR EKMEĞİ


Selam,
sağlıklı ev usulü çavdar ekmeği tarifimle geldim🙋üşenmediğim günlerde ekmeğimi kendim yapıyorum:) aslında üşenecek bir şey yok benim yaptıklarım son derece basit ekmekler,öyle uzun uzun bekleyen ekşi mayalı vs ekmekler değil yani,siz de denemek isterseniz not edebilirsiniz sevgiler..

MALZEMELER (200 ml bardak ile)
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 2 su bardağı çavdar unu
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 çorba kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
  1. unları,tuzu,mayayı ve şekeri geniş bir kaba alıp, karıştırın
  2. suyu ve sütü ekleyip yoğurun (hamur hafif ele yapışan kıvamda oluyor)
  3. hamurun üstünü streçle kapatın ve 1 saat kadar mayalandırın
  4. süre sonunda elinizi hafif unlayın yada yağlayın,hamuru bir kez yoğurup toparlayın
  5. daha sonra mutfak tezgahına alarak iki eşit parça bölün (büyük bir ekmek isterseniz tek parça bırakın) uzun yada yuvarlak olarak şekillendirin
  6. hazırladığınız ekmekleri tepsiye alın,üstlerine fırçayla su sürün
  7. 180 derecede ısıtılmış fırında ekmeğiniz kızarana kadar yaklaşık 40-45 dk pişirin
  8. pişen ekmeği fırından alıp 30-40 dk kadar soğutup,dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz
NOT: EKMEĞİ FIRINA KOYARKEN ,FIRININ İÇİNE BİR TEPSİYLE DE SU KOYUN

Yorumlar