KÖMBE (BAYRAM KURABİYESİ)

Merhabalar,
adı Bayram kurabiyesi olsa da her daim yapabileceğiniz nefis bir lezzet :) lezzetinin yanında uzun süre bayatlamayan bir kurabiye olma özelliğine sahip, bisküvi kutusunda veya kavanozda muhafaza edebilirsiniz, ayrıca yöresel bu kurabiyeyi cevizli veya hurmalı da hazırlayabilirsiniz sevgiler.

malzemeler
  • 200 gr yumuşak tereyağı
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 silme çorba kaşığı kömbe baharatı
  • yarım paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un ( benim kaşığımla 23 çorba kaşığı olarak ölçtüm)
yapılışı

tereyağı karıştırma kabına alın
un hariç tüm malzemeyi ekleyin ve azar azar un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur yoğurun
hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın, 1 tarafını susama batırın ve susamlı tarafını kömbe kalıbına bastırın
kalıbı ters çevirin ve kenarını hafifçe tezgaha vurun ,kalıptan çıkan şekilli hamuru yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin
tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın

(kalıbınız yoksa parmak kurabiye şeklinde de yapabilirsiniz, ben bir kısmını öyle yaptım:))


170 derecede ısıtılmış fırında  kızarana kadar pişirin

afiyet olsun..

NOT:
Kömbe baharatını ,baharatçılarda bulabilirsiniz ama evde malzemeleriniz varsa sizde yapabilirsiniz
1 er çorba kaşığı tarçın, yenibahar, karanfil tozu, zencefil, mahlep ve 3 parça dövülmüş damla sakızını ufak bir kavanozda karıştırın bu karışımdan 1 silme çorba kaşığı kurabiyeye ekleyin
bu karışımı, kapaklı kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz, dilediğiniz kurabiye veya bisküvi hamurunda kullanabilirsiniz

                                        ANTAKYA- HATAY- OSMANİYE YÖRESİ

Yorumlar