KEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI


Hepimiz güzel kabarmış lezzetli kekler yapmak isteriz
çoğu zaman başarılı olsa da bazende hiç istediğimiz gibi olmaz
işte bu nedenle sizlerle bir kaç püf noktası paylaşmak istedim umarım işinize yarar:)
  • en önemli madde kabartma tozu,un,yumurta gibi malzemelerin taze olması
  • malzemeler oda ısısında olmalı
  • kek kalıbını katı yağ ile yağlamalısınız
  • yumurta, şeker ve yağı mikserle çırptıktan sonra mikseri kullanmayın,el çırpıcısı yada spatula ile kuru malzemeleri yumurtalı karışıma ekleyip yavaşça karıştırarak yedirin, çok fazla karıştırınca kabarmış olan yumurta söner ve pişerken kekin kabarmasını önler
  • sütle yapılan kekler yumuşak puf puf olur,yoğurtla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı olur (çörek,ekmek gibi)
  • eğer kekinizi üzümlü,damla çikolatalı,meyveli,havuçlu yapacaksanız bu tip malzemeler kalıba yapışabilir ve sizi uğraştırır o nedenle kalıbı yağladıktan sonra her tarafını unlayın ve kalıbı ters çevirip fazla unu silkeleyin (klasik kakaolu veya sade keklerde unlama gerekmez)
  • kuru malzemeleri(un,kakao,kabartma tozu,vanilya vs) hamura eleyerek ilave edin
  • kakaolu yapılan keklere 1 çimdik tuz eklerseniz, kakaonun tadı daha belirgin ve güzel olur
  • üzüm ,damla çikolata gibi şeyleri hafif nişastaya bulayarak hamura ekleyin böylece kekin dibine çökmez
  • özellikle kakaolu,çikolatalı ve sade keklere koyduğunuz un miktarını yarım bardak azaltıp yerine nişasta koyarsanız nefis lezzetli ve yumuşacık kekiniz olur (örneğin 2,5 su bardağı un yerine 2 su bardağı un yarım su bardağı nişasta gibi)
  • önemli konulardan biriside fırınlarımız:) herkes kendi fırınını tanır mesela benim fırınım mini fırınlardan ben keklerimi ön ısıtma yapmadan direk koyarım ve 160 derecede pişiririm
  • fırın demişken aklıma gelen bir diğer konu da benim gibi mini fırın kullanıyorsanız fazla yüksek ve derin kalıplardan kaçının çünkü keklerin içi zor pişiyor
  • pişen keki fırından aldıktan sonra biraz bekletip,ilk sıcaklığı çıkınca kalıptan çıkarın zira çok sıcak veya iyice soğumuş beklemiş kek kalıptan zor çıkar
sevgiler..

2 yorum:

  1. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ben kalıpla asla kekte başarılı olamıyorum kekin içi pişmiyor sıvı kalıyor anne usulü yapmak zorunda kalıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ,umarım bilgiler işinize yarar ufak fırın kullanıyorsanız çok yüksek, derin kalıplar kullanmamakta fayda var , daha yayvan düz kalıpları tercih edin içi de rahat pişer sevgiler

      Sil

Yorum yapmak isteyen fakat google hesabı olmayanlar, anonim seçeneğini kullanarak yorum yazabilirler.
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

Haftanın popüler tarifleri