Ana içeriğe atla

TOPİK

TOPİK TARİFİ
Merhabalar,
Topik,Ermeni mutfağına ait bir meze tarifidir
bilenler olduğu kadar bilmeyenler de olabilir bu nedenle bugün sizlerle bu değişik lezzetteki mezeyi pratik olarak anlatıp ,paylaşmak istedim
davet sofranızda ,misafirlerinize sunabileceğiniz bu güzel mezeyi denemenizi öneririm

malzemeler:
dış malzemesi:
2 su bardağı haşlanmış nohut (kabukları ayıklanmış)
4 adet orta boy haşlanmış patates
3 çorba kaşığı tahin
1 çay kaşığı tuz

içi malzemesi:
5 adet orta boy kuru soğan
5 çorba kaşığı tahin
1 çay bardağı dolmalık üzüm
1 çay bardağı dolmalık fıstık
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 er tatlı kaşığı tarçın karabiber ve yeni bahar
1 silme tatlı kaşığı tuz(silme yani çok dolu dolu değil)
yarım çay bardağı su

yapımı:
dışını oluşturmak için haşlanmış nohut ve patatesleri robot yada püre ezme aleti ile ezin
tuzu ve tahini ekleyip iyice karıştırıp yoğurun bir strece sarıp buzdolabına koyun bekletin

iç harcı için soğanları temizleyip yıkayın ve piyazlık olarak doğrayın bir tencereye alın
üstüne suyu ekleyin tencerenin kapağını kapatın
ara sıra karıştırıp,kontrol edin soğanlar yumuşayıp hafif karamelize olacak ve suyunu tamamen çekecek
suyunu çeken ve yumuşayan soğana baharatları,şeker,fıstık ve üzümü ekleyin 1-2 tur daha çevirip karıştırın ocaktan alın
son olarak tahini ilave edip iyice harmanlayın oda sıcaklığına gelene dek soğutun

sıra birleştirmeye geldi bunun için hazırladığınız dış hamuru dolaptan alın
tezgaha genişçe streç film serin (streç burada işimizi kolaylaştırıyor hamur yumuşak olduğu için streç yardımıyla rahat ve dağıtmadan katlıyoruz)
strecin üstüne hamurdan bir top alıp yerleştirin strecin bir ucunu üstüne kapatıp merdane yada elinizle hamuru yayın inceltin

streci açın ve hamurun ortasına iç malzemeden bolca koyup hamuru tekrar streç yardımıyla malzemenin üstüne iki ucundan katlayıp,kapatın
yanlarını da katlayıp bir kare oluşturun
(iç malzeme tamamen kapanacak kare bir bohça yapar gibi, dilerseniz topiğin orijinal şekli olan yuvarlak olarak da yapabilirsiniz)
hazırladığınız topiği servis tabağına streçle beraber ters çevirin
tabağın üstünü kapatıp 1 gün buzdolabında bekletin


servis yapmadan önce üstüne tarçın serpin
ufak dilimleyerek servis edebilirsiniz
kolay gelsin:)

not:
1- nohut ve patatesi sıcakken ezin
2-üzümü yarım saat sıcak suda bekletin
3-topiği istediğiniz büyüklükte yapabilirsiniz benim yaptığım boyutta,bu malzemeden 4 adet topik elde edersiniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİŞNELİ TRİLEÇE

KİNOA SALATASI

KATMER POĞAÇA

SADE KATMER

Ispanaklı Sufle Börek

NUTELLALI MİLKSHAKE