YENİ YIL TATLISI (anuşabur)

Merhabalar,
yeni yılımızı tatlıyla açalım bütün yılımız tatlı gitsin:)
anuşabur Ermenilerin Noel tatlısıdır
yeni bir yıla girerken eve bereket getirdiğine inanılır ve mutlaka her yıl yapılır
aşure ile tek farkı içinde buğdaydan başka bakliyat olmamasıdır
geçelim tarifine

malzemeler:
250 gr aşurelik buğday
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sarı üzüm (kuru)
1 su bardağı kuru kayısı
1 kahve fincanı gül suyu (sevmeyenler 1 paket vanilya koyabilir)
su

üstünü süslemek için:
tarçın, ceviz ve fındık kırığı, nar, Antep fıstığı

yapımı:
buğdayı iyice yıkayıp geniş bir tencereye alın
üstünü örtecek kadar su ekleyip ocağa koyun ve 1 taşım kaynatıp ocaktan alın
tencereyi sıcak haliyle kalın bir örtü veya gazete kağıdıyla sarın
bu şekilde bir gece bekletin

ertesi günü buğday patlamış ,suyunu çekmiş neredeyse pişmiş halde olacaktır
buğdayların üzerini geçecek kadar su ilave edin ve ocağa alın
kaynamaya başlayınca altını kısıp iyice yumuşayana kadar pişirin
( ara sıra karıştırıp kontrol edin buğdayın cinsine göre gerekirse sıcak su ekleyin)

yumuşayan buğdaya üzümü ve kayısıyı ilave edin
şekeri ekleyin karıştırın
son olarak vanilya yada gül suyunu ekleyin
tüm malzemeler bütünleştiyse anuşaburunuz özleşip,kıvam aldıysa ocağı kapatın

kaselere paylaştırıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin daha sonra üstlerini süsleyin ve streçle yada kapakla üstlerini kapatıp servis edene kadar buzdolabında saklayın
kolay gelsin:)

not: buğday pişerken kayısı ve üzümü sıcak suya koyup 15 dakika bekletin ve süzün kayısıları ufak ufak doğrayın
arzu ederseniz anuşabura dolmalık üzüm ve fıstık da ekleyebilirsiniz

Yorumlar